ZANGERESSEN  
 
 
  over Dewi
DEWI.   De negentienjarige Dewi, is overduidelijk herkenbaar aan haar roze en rode dreadlocks en haar felle kleding. Die beroemde dreads heeft ze te danken aan haar broer, hij doet elke keer haar haren.
  biografie:    Dewi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
... Dewi was een van de meest kleurrijke deelneemsters van Idols 2002. De combinatie van haar bijzondere uitstraling, opvallende uiterlijk en warme stem bleek goed aan te slaan bij zowel het publiek als de uiterst kritische jury. Ondanks dat Dewi Idols uiteindelijk niet won, bleek ze alle ingrediënten in huis te hebben om een echt popidool te worden.
 
Net zoals Dewi's persoonlijkheid verschillende facetten heeft, bevat haar album een veelheid aan muzikale stijlen: pittige R&B, hip hop, dansbare popliedjes, ingetogen ballads en 8o's soul. Dewi, die zich qua zang en techniek vooral laat inspireren door India Arie en Alicia Keys, heeft een perfecte timing en weet haar stem goed te gebruiken en aan te passen aan de diverse stijlen van de nummers. Eerste single ‘Left Of Center' (top 10) is een lekker poprock nummer, terwijl haar 2e single ‘Amazing' (top 20) meer latin pop is. Het album Know me haalde tevens een top 10 positie in de chart!
 
 
Dewi was op meerdere vlakken nauw betrokken bij de samenstelling van haar album. Samen met Alex Dirkse schreef ze – voor het eerst in haar leven - twee nummers: het groovy ‘Destiny' met zijn verslavende funky hook en Destiny's Child-achtige koortjes, en het ingetogen ‘To Nomi', een persoonlijke ode aan haar dochtertje. Ook bij de selectie van nummers had ze een grote vinger in de pap. Zo waren er voor haar twee voorwaarden waaraan de songs moesten voldoen: niet alleen moest elk nummer goed bij haar stem passen, op tekstueel gebied moest ze zich er ook in kunnen vinden. 
 
Al op jonge leeftijd ambieerde Dewi een carrière in de muziek. Op de basisschool speelde ze meerdere malen de hoofdrol in musicals, nam deel aan talentenjachten en zong in een aantal bands. Vanaf haar 16e volgde ze zanglessen en in 2002 begon ze met de opleiding SCW Kunst & Cultuur in Zwolle, waar ze zang, dans en toneellessen volgde. Dewi: “Ik wilde altijd al de muziekkant op en deze opleiding gaf me de mogelijkheid om in ieder geval achter de schermen te werken of naar het Conservatorium te gaan.” Echter, in het eerste jaar van de opleiding kwam Idols op haar pad, waardoor haar zangcarrière een vogelvlucht nam en ze met de studie moest stoppen. Nadat ze in eerste instantie ternauwernood de voorrondes doorkwam, ontpopte ze zich vervolgens tot een verrassend multitalent. Ze wist het uiteindelijk te schoppen tot de laatste vier, een waardige prestatie, gezien de concurrentie. Van haar Idols-periode zegt ze veel geleerd te hebben, niet alleen op het gebied van zang en presentatie. “Je leert heel sterk in je schoenen te staan, en snel klaar te staan met je woordje, omdat je op alles wordt afgerekend en soms ook enorm wordt opgehemeld. Daar moet je wel tegen kunnen.”
 
Know Me is net zo kleurrijk als Dewi zelf: volwassen, streetwise, groovy en met een goede vibe. Dewi: “Ik ben heel trots op het album, omdat het zeer gevarieerd is. Het heeft voor elk wat wils, en geeft heel goed weer hoe ik ben.” Over de toekomst maakt ze zich geen zorgen, als ze maar kan blijven zingen. Roem is daarbij geen vereiste, erkenning daarentegen wel. “Ik hoop wel dat mensen mij waarderen om mijn zangkwaliteiten. Ik zou het jammer vinden als ik alleen werd beoordeeld op mijn uiterlijk.” Daar hoeft ze niet bang voor te zijn, want op Know Me levert Dewi het ultieme bewijs dat ze niet alleen de looks van een idool in huis heeft, maar bovenal een overdadige dosis zangtalent. Ze heeft alles in zich om heel groot te worden.
 
Dewi tourt ook met haar eigen band door heel Nederland heen. Een aantal festivals waar Dewi met haar eigen band heeft getsaan zijn o.a. Appel Pop, Betuws Spektakel, Bevrijdings Pop Zwolle, Ajoc Festival, Epe Pop, Feestweek in Woerden, Cult & Tumult festival om er maar even een paar te noemen. Maar ook bijvoorbeeld in clubs zoals 013 in Tilburg en de Gigant in Apeldoorn.
 
Dewi is op nu heel erg druk bezig met het voorbereiden van haar nieuwe album. Het schrijven van liedjes met o.a. Tony Cornelissen (tevens bandleider van de band, schrijver van liedjes voor Do en de Sunclub en de oud gitarist van Kane). De volgende single van Dewi wordt medio 2005 verwacht!